6 najčastejších chýb spätých s raňajkami a ako ich napraviť

 

 

 

Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Správne raňajky poskytnú telu energiu a živiny, ktoré potrebuje na začiatok dňa. Napriek tomu však mnoho ľudí robí chyby spojené s raňajkami, čo môže mať negatívny vplyv na ich celodennú energiu a výkon. V tomto krátkom blogu sa pozrieme na 6 najčastejších chýb spätých s raňajkami a ponúkneme riešenia, ako ich napraviť.

 

1, Preskočenie raňajok:

Mnoho ľudí sa denne ponáhľa a preskočí raňajky, pretože nemajú dostatok času alebo si myslia, že tým ušetria kalórie. Toto je však vážna chyba, pretože tým telo ochudobňujete o potrebnú energiu na začiatok dňa. Namiesto toho by ste mali siahnuť po jedle, ktoré je bohaté na živiny, ako sú vajcia, ovocie, ovsené vločky alebo celozrnné pečivo.

 

2, Príliš veľa času stráveného prípravou:

Na druhej strane niektorí ľudia trávia príliš veľa času prípravou raňajok, čo môže byť nepraktické vzhľadom na ranný zhon. Riešením je plánovanie a príprava raňajok deň vopred. Mohol by si si vyskladať svoje raňajky večer predtým, napríklad pripraviť ovsenú kašu, smoothie alebo jogurt s ovocím do chladničky.

 

3, Nedostatok bielkovín:

Často sa stáva, že jedlo na raňajky obsahuje veľa sacharidov a málo bielkovín. Toto môže spôsobiť slabé nasýtenie a nedostatok energie už po krátkom čase po raňajkách. Je dôležité začleniť do raňajok aj zdroje bielkovín, ako sú vajcia, jogurt, orechy alebo semienka. Bielkoviny ti pomôžu cítiť sa plnšie a poskytnú ti omnoho viac energie.

 

4, Nevyvážené množstvo jednotlivých živín:

Niektorí ľudia majú tendenciu vyberať si raňajky len na základe chuti a zabúdajú na vyvážené množstvo jednotlivých živín. Správne zložené raňajky by mali obsahovať kombináciu sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Snaž sa preto začleniť do raňajok ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny a zdravé tuky, ako sú orechy alebo avokádo.

 

5, Nadmerná konzumácia obilných výrobkov: 

Obilné výrobky, ako cereálie alebo pečivo, sú častou súčasťou raňajok. Avšak mnoho obilných výrobkov obsahuje veľa cukru a jednoduchých sacharidov, čo môže spôsobiť rýchly nárast a následne prudký pád energie. Ak sú obilné výrobky neoddeliteľnou súčasťou tvojich raňajok, snaž sa vyberať tie s nižším obsahom cukru a vyšším obsahom vlákniny.

 

6, Nedostatok hydratácie: 

Veľa ľudí si neuvedomuje, že aj pri raňajkách je dôležité piť dostatok vody. Počas spánku tvoj organizmus stráca vodu, a preto je dôležité hydratovať sa hneď po prebudení. Mal by si sa snažiť vypiť pohár vody ešte pred raňajkami alebo zahrnúť tekutiny priamo do svojich raňajok, napríklad smoothie alebo čaj.

 

Raňajky sú dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a výkonu. Vyhni sa týmto častým chybám a uisti sa, že tvoje raňajky obsahujú dostatok živín a energie na začiatok dňa. Plánovanie, vyvážené jedlá a hydratácia sú kľúčom k zdravým raňajkám. Nezabudni ráno jesť v kľude a venuj prvému jedla dňa primeranú pozornosť.